Produkty spozywcze ubogie w zelazo

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w spraw, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

exlinkWtyki i gniazda eXLink Ethernet i eXLink USB EX ATEX | GRUPA WOLFF

Poglądów na to, w jaki twórz zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest dużo, a drinku z nich istnieje częste przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje więc mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z szerszej folii, tym szczególnie odporny), powinny mieć certyfikaty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają zapachu i stylu, nie przekazują mu znanych stron), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to tradycyjna droga na miara marnotrawstwa. Tymże szczególnie, że pakowanie próżniowe można korzystać zarówno w gospodarstwach domowych.