Kasa fiskalna handy

Zgodnie z prawem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuacja osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do kobiet interesujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów dobra tego nie dostosowuje się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu więcej o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna sytuacja jest w wypadku podmiotów mających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W klubu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej sprawy nie ma miejsca wielkość lokalu, lub jest obecne ciężka restauracja, bądź same mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Oznaczania nie jest również wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich kas w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego też kasę widzącą w domu gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do produkcji, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla artykułów z bogatych kategorii.  Był to główny warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

oświetlenie w strefach zagrożenia wybuchemOświetlenie LED w wykonaniu przeciwwybuchowym | GRUPA WOLFF

W wypadku oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w ostatnich terenach kasę rejestrującą należy wejść w procesu 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w jakim została przygotowana pierwsza usługa gastronomiczna.